2013. április 27., szombat

A Szabadság Napja

A Dél-afrikai Köztársaságban 1994 óta április 27-e nemzeti ünnep, a Szabadság Napja.
Arra emlékeznek ezen a napon, hogy 1994-ben az első szabad választásokon győzelmet aratott Nelson Mandela és pártja, ezzel pedig hivatalosan is véget ért a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer.
 1994. április 27-én Johannesburgban az ország régi himnuszának hangjai mellett levonták az ország addigi hivatalos zászlaját, majd az új himnusz felcsendülését követően felvonták a Dél-afrikai Köztársaság új lobogóját. A régi zászlót jelképesen egy fehér bőrű katona vonta le, az újat pedig egy fekete bőrű katona húzta fel a zászlórúdra.
 
"Vannak olyan időszakok, amikor egy bölcs vezető éppen attól válik felelősségteljessé, ha új irányban indul el, főleg ha teljes bizonyossággal tudja, hogy a lehető legjobb útra tereli népét.
 "Senki se születik úgy, hogy gyűlöl egy másik személyt a bőrszíne vagy a származása, vagy vallása miatt. Az embernek meg kell tanulnia gyűlölni, ha képes a gyűlöletet elsajátítani, akkor meg lehet tanítani a szeretetre, mert a szeretetet az emberi szív sokkal természetesebbnek érzi, mint az ellentétét."
(Nelson Mandela)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése