2013. március 19., kedd

A Margaréta-terv

1944. március 19-én a náci német hadsereg a Margaréta-terv alapján megszállta hazánkat. Ugyanezen a napon beadta lemondását Kállay Miklós miniszterelnök.
A Margaréta-terv egyik fontos célja a Kállay-kormány leváltása és a titkos diplomáciai kapcsolatok felszámolása volt. 1944. március 18-ára Hitler tárgyalásra hívta Horthyt, azzal az egyértelmű, a meghívottal persze nem közölt szándékkal, hogy a megszállás idején Horthy ne legyen itthon, tehát döntéshelyzetben. Bár felmerült Kállay kiutazása is, végül egy kisebb küldöttség indult útnak Klessheimbe, a kormányzót többek között Ghyczy külügyminiszter kísérte el. Már napokkal korábban jelentések érkeztek, hogy a magyar-osztrák határon (amely ekkoriban magyar-német határ volt) Wermacht csapatösszevonások tapasztalhatók, ezért Kállay és a kiutazók úgy állapodtak meg, hogy ha a kintiek számára világossá válik az invázió, Ghyczy (aki közismerten gyomorbeteg volt), a következő szövegű táviratot küldi: "Kérem tudatni feleségemmel, hogy jól vagyok." A távirat befutott, és a miniszterelnök fia, Kristóf, aki egyben a személyi titkára volt, azonnal megkezdte az angolbarát személyek telefonos riasztását. A hír ezután futótűzként terjedt, és ekkor égették el Kállayék a miniszterelnökségen, illetve minisztériumok munkatársai és ellenzéki politikusok máshol azokat az iratokat, amelyeket életveszélyesnek ítéltek a német hatalomátvétel esetére.
Horthy Miklós pár nappal később (március 22-én) a korábbi berlini nagykövetet, Sztójay Dömét bízta meg kormányalakítással.

http://www.mixonline.hu/System/Articles/Images/a98b61a8-b3aa-4284-a218-2cbe02643dac.jpg
Németek a Halászbástyánál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése