2017. szeptember 4., hétfő

Meghalt Makk Károly

Meghalt Makk Károly. 
Ahogy öregszik az ember, egyre erősebben érzi a generációs különbségeket. Így van ez a legendákkal is. Mert hogy kinek mit mond egy ilyen hír? Emlékszem például, amikor szegény Amy Winehouse meghalt, bizony suttyomban, hogy ne legyek nagyon gáz, utána kellett néznem, kit is sirat a világ. Makk Károlyt nem az egész világ siratja persze. És az is biztos, hogy Amy Winehouse generációjából senki kicsit sem érzi gáznak, hogy nem tudja, ki volt Makk Károly. 
Ki is volt? Mozicsináló. Igazi, szép, klasszikus, örök időkön át nézhető, képernyő elé „odaragasztó” filmek alkotója. Mozigépész apukával persze nem meglepő a pályaorientáció, de Makk Károly mégsem ezzel a tervvel indult el Berettyóújfaluból, ahol született. Bölcsész lett. Művészettörténet-filozófia-esztétika szakra járt. Először Budapesten, majd Debrecenben.
A Liliomfi forgatásán
Ezzel az előképzéssel lépett mégis a film felé, s 1946-ban már a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. Olyan nagy nevek mint Máriássy Félix vagy Radványi Géza választották asszisztensüknek a fiatalembert. A Valahol Európában című filmben ügyelőként szerepel az alkotók között. 1951 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
Első önálló filmje már nagy sikert aratott a Cannes-i fesztiválon. Ez pedig a Liliomfi volt. Megszámlálhatatlanul sokszor feldolgozták már Szigligeti Edének e kis vígjátékát, de csakis ennek a filmnek a jelenetei jutnak eszünkbe, ha bármikor felidézzük a darabot. Darvas Iván, Dajka Margit, Pécsi Sándor, Ruttkai Éva bolondozásai. Micsoda névsor! Senki sincs már közöttünk.
Innentől kezdve szinte évente készít egy filmet. Gazdag életművéből választhatunk fergeteges vígjátékot, ilyen a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? vagy komor lélektani drámát mint a Ház a sziklák alatt címűt Görbe János, Psota Irén, Bara Margit hármasával. 
Ház a sziklák alatt

Darvas Lili és Törőcsik Mari a Szerelem-ben
A legnagyobb nemzetközi sikert Déry Tibor novellája alapján készült Szerelem című filmmel értet el. 1971-ben, a bemutató évében a Cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját kapta meg. Az alkotás halhatatlanságát bizonyítja, hogy tavaly a film bemutatásának 45. évfordulójának tiszteletére újra lejátszották Cannes-ban. 
Bulla Elma és Dajka Margit a Macskajátékban
1972-ben pedig az Örkény István drámája alapján készült Macskajátékot Oscar-díjra jelölték a „Legjobb idegen nyelvű film” kategóriában.
Utolsó rendezése a 2010-es Így, ahogy vagytok volt, a főszerepeket Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, és Csányi Sándor játszották.
Kossuth-díjas, Balázs Béla –díjas, érdemes és kiváló művész volt. 2004-ben Budapest díszpolgárává avatták, 2005-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, csillaggal. 2014 óta a Nemzet Művésze. 
91 éves volt. Isten nyugtassa!
Berecz Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése