2017. július 8., szombat

Norvégiában jártunkTanári tanulmányút Norvégiában

Gimnáziumunkban a közel 70 éve működő csillagvizsgáló és a 2014-ben uniós támogatással készült Öveges-labor feltételei vezettek minket ahhoz, hogy olyan lehetőségeket keressünk, melyekkel ezeket a természettudományos adottságokat nemzetközi téren is, egy másik iskolával együtt is használhassuk.
Az Andøya szigetén található középiskola ideális partnerkapcsolatnak tűnik. A két intézmény elhelyezkedése földrajzi, biológiai, csillagászati szempontból nagyon eltérő és kiválóan alkalmas megfigyelésekre.
A látogatásunk célja egy olyan együttműködés alapjainak megteremtése, melynek során a két iskola diákjai együtt dolgozhatnak egy természettudományos kutatómunkában.
Az utazás – Oslo
Repülőgéppel Oslón keresztül átszállással érkeztünk meg Harstad-Evenesbe. Az éjszakát Oslo történelmi belvárosában töltöttük. Ez a nyüzsgő, soknemzetiségű város, a belföldi és nemzetközi közlekedés csomópontja, egyetemi székhely és pénzügyi központ, sok tekintetben Norvégia egyetlen igazi nagyvárosa. A sakktábla szerkezetű városközpontot 3 óra alatt bejártuk. Az 1697-ben felszentelt Oslo Katedrálistól a klasszicista Királyi Palotáig, a norvég romantika alkotásait bemutató Nemzeti Galériától, a vörös téglás, két vaskos tornyú Városházáig.
Másnap a harstadi repülőtérről autóval folytattuk utunkat szigetről szigetre, meredek hidakon keresztül Andøy-sziget legészakibb települése, Andenes felé.