2017. június 13., kedd

Év végéhez közeledve egy újabb jó hír. Vagy kettő?

„Negyven évvel ezelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei kezdeményezők körültekintő bölcsességgel döntöttek, amikor a biológiai tárgyú tehetségkutató tanulmányi versenyt Kitaibel Pál nevével hirdették meg. A mostoha körülmények között dolgozó polihisztor természetkutató a Kárpát-medence természeti értékeit, sokirányú kultúráját tárta fel, sikeresen igyekezett annak megismertetését, megbecsülését európai rangra emelni. Kiemelkedő érdeme, hogy a tanulók és tanárok közös tevékenységét – az önálló megfigyelés igényével – széleskörű kapcsolatokra, folyamatos olvasásra, tájékozódásra építi.”
Az országos Kitaibel Pál versenyt négy kategóriában hirdetik meg. A versenyen a diákok egyénileg versenyeznek, de egy iskolából többen is jelentkezhetnek. Az első, iskolai forduló után a megfelelő fővárosi vagy megyei forduló következik a legjobbak számára, ahonnan az országos döntőbe lehet kerülni. A területi (fővárosi vagy megyei) szintű verseny témája a Természet Búvár, valamint az Élet és Tudomány című lapoknak, a tanév során megjelenő biológiai, egészségügyi, környezet-, és természetvédelmi tárgyú közleményeiből összeállított kérdések és tesztek megoldása az OKTV szabályai szerint; de itt is, mint mindegyik  fordulóban szerepelhetnek a verseny névadójának -Kitaibel Pálnak– tevékenységére vonatkozó kérdések is.
Az országos döntő szóbeli megmérettetés, melyet 2017-ben a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara rendez Mosonmagyaróváron majd október 6-8. között.
Idén a Könyvesből többen is megpróbálkoztak ezzel a nagy kihívást jelentő versennyel:
Gaál Zsófia, Hangyál Dorottya és Hegymegi Anita a 9.C osztályból, valamint
Ádám Gabriella a 10.C és
Páli Emese a 10. D osztályból.
A 9. és 10. évfolyam képviselői őfelségénél a területi döntő után
Bár az eredményre sokat is kellett várni, 
és nagyon nehezen sikerült hozzájutnunk, 
végül csak kiderült a lényeg az elmúlt napokban.

Nagy örömmel mutatjuk be a két döntőbe jutott versenyzőnket:
Páli Emesét a 10. D osztályból...
Hanyag elegancia, egy király és egy döntős lány. Kell ennél több?
...és
Hegymegi Anitát a 9. C osztályból. 
Anita a Budapesti döntőn
III. helyezett lett.
Anita és a király
Sok szeretettel gratulálunk a lányoknak, az összes résztvevőnek 
és felkészítő tanárnőjüknek, 
Farkas Bernadettnek!
Drukkolunk ősszel is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése