2017. május 17., szerda

A 70. cannes-i filmfesztivál

A fesztivál tűzpiros és csillogó arany színekben pompázó hivatalos plakátján a 21 éves gyönyörű szép Claudia Cardinale táncol egy római teraszon. Emlékszünk, a nő a Volt egyszer egy vadnyugatból. Igazi vadnyugati nőcis frizurában fürdőzik a habokban, miközben mögötte Charles Bronson lődöz. 
Nos, Charles Bronson már nem él, és Claudia 79 éves. 
Bőven nagyszülői korban integet az Arany Pálma, melyet a jubileum tiszteletére egy kicsit felturbóztak. 167 gyémánt díszíti majd, mintha csillagporral hitették volna be a szárát és leveleit Európa legelőkelőbb filmes nagydíjának. 
A filmes seregszemle ma kezdődik. A zsűri s egyben a fesztivál elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező. A mindent anyámról, a Volver vagy a Julieta alkotója. 
Lesznek magyar alkotások is a versenyfilmek között. A nagyjátékfilmek kategóriájába hívták meg Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmdrámáját, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni és Jéger Zsombor főszereplésével. 
Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a Cinéfondation válogatásban szerepel, Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. 
A 70. fesztivál alkalmából tizenöt, eredetileg Cannes-ban bemutatott, napjainkra a rendezvény ikonikus klasszikusaivá vált nagyjátékfilmet vetítenek le, közöttük Fábri Zoltán Körhinta című alkotását, Törőcsik Marival és Soós Imrével a főszerepekben. Olyan filmekkel együtt mint Andrzej Wajda Vasembere vagy Michelangelo Antonioni Nagyítása. 
Bár az idő kérlelhetetlen. E filmek alkotói közül alig van már köztünk valaki. S akik még hála istennek vannak, azok is megkoptak. Ami nem kopott meg, és nem is fog sohasem, ezek az elavult celluloid szalagra felvett képkockák.
Berecz Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése