2016. április 14., csütörtök

A könyvtáros és birodalma


A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA), és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (IFLA) kezdeményezte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre. Április 14-én tartják országszerte.
Ebből az alkalommal szeretettel köszöntjük a Könyves könyvtárosát (és egyben magyar szakos tanárát,

P. Szabó Melinda tanárnőt!

Birodalmáról, a KKG második emeletén található könyvtárról hadd meséljen ő maga!
"Ha belép a látogató a közel 100 éves Könyves Kálmán Gimnázium könyvtárába, szeme önkéntelenül is a régi könyvekre téved. Vajon miről tudnak mesélni ezek a könyvek, hiszen lassan 100 éve kísérik a diákok, tanárok életét, szolgálják a mindennapi munkát – átvészelve ezt a viharos századot. Sokan azok közül, akik valaha forgatták ezeket a könyveket, már nincsenek köztünk, de a könyvek még mindig hűségesen várják a polcon az új olvasókat, azokat a mai gyerekeket, akiket mostani rohanó világunkban is érdekel a múlt, a régi idők szelleme.A könyvtár történetéről sajnos keveset tudunk. A régi nyilvántartások a II. világháborúban elvesztek, az iskolai évkönyvek szolgálnak számunkra némi információval. Azt tudjuk, hogy rögtön, már az iskola indulásakor a lelkes alapítók gondoskodtak arról, hogy a nagyon szerény körülmények között működő iskola elkezdje a könyvtár anyagának gyűjtését. Ekkor még külön tanári és ifjúsági könyvtár létezett, ez a megosztottság egészen a hatvanas évek végéig tartott.Az első év kimutatásában 236 mű szerepel, külön tüntették föl a filológiai és művészettörténeti szertár anyagát.Az évek során értő kezek szorgalmasan gyarapították a könyvtárat, jól mutatják ezt a számok. 10 év múlva, 1915-ben már 5216 mű áll az olvasók rendelkezésére, a II. világháború idejére pedig mintegy 12000 kötet az állomány nagysága.Sajnos a történelmi események pusztító nyomokat is hagytak. Az 1946-os krónika mindössze 6000 könyvről számol be, a többi megrongálódott, elveszett.A lassan gyarapodó könyvtárat 1956-ban ismét nagy veszteség érte. Az épület Tavasz utcai szárnya a szovjet tankok lövései következtében jelentős károsodást szenvedett, a folyosók leszakadtak az alagsorba, a könyvtár anyagában is hatalmas pusztulást okozva.Falus Róbert Sophoklés című műve ma is emlékeztet bennünket ezekre az eseményekre, hiszen a könyvön jól látható a golyó által ütött nyom.1958-ban 5642 kötetről indul újra a könyvtár. Nemcsak vásárlások, adományozások útján is gyarapodott az állomány. 1974-ben dr. Szarka Gyula, iskolánk volt történelem-latin szakos tanára minden könyvét ránk hagyományozta.Jelenleg közel 28000 dokumentumot őrzünk. " 
Az idézet forrása (további érdekességekkel együtt) a könyvtár honlapján található, a 

"Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó."
(Szerb Antal)
A KKG könyvtárának olvasóterme
"Emerson azt mondja, hogy a könyvtár egy varázsszoba, ahol az emberiség legjobb szellemei várakoznak, de ahhoz, hogy megszólalhassanak, a mi szavunkra van szükség. Ki kell nyitnunk a könyvet, és akkor megszólalnak." (Jorge Luis Borges)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése