2015. július 3., péntek

Biciklistábor Pápán

Tegnap véget ért a Könyves idei biciklis tábora, sorrendben immár a tizenkilencedik. Ebben az évben Pápán volt a központ, innen indult minden nap a kis-, a közép-és a nagy túra. Az öt biciklizős nap során a 139 kerékpározó táborlakó összesen 43871 km-t tekert, megettek ezalatt több mint 2000 zsömlét, közel 1000 minilekvárt, életben tartották a májkrém- és Balaton szelet-ipart, s a végén jutalomképpen több mint 200 új póló boldog tulajdonosaként térhettek haza.
A biciklis tábor a szervezők mindenkori szándéka szerint 3 dologról biztosan szól: sportról, kultúráról és szórakozásról. A sportot az idei táborban a biciklizésen kívül néhány kisebb focimeccs és jó pár strandon előadott szaltó képviselte. 
Biciklisek az árpási templomnál
A kulturális része igen gazdag volt az idei tábornak (is). A különböző túrákon résztvevő gyerekek mindegyike eljuthatott ugyanazokra a csodálatos vagy éppen felkavaró helyszínekre, melyekben bővelkedik ez a környék. A Könyves kerékpárosai Pannonhalmán a több mint ezeréves apátságnál éppúgy megfordultak mint Árpáson az Árpád-kori templomnál, látogatást tettek Herenden, a porcelán manufaktúrában, jártak Bakonybélen, Zircen, a Bakony legmagasabb pontján, a Kőris-hegyen, feltekertek a Ság-és a Somló-hegyre, illetve megnézték a 2010-es vörösiszap katasztrófában leginkább érintett Kolontárt.
A szórakozás azonban legalább olyan fontos része a Könyves biciklis táborának, mint a sport vagy a kultúra. A tábor ideje alatt négy vetélkedőt is szerveztek a táborban szép számban jelenlévő (és a gyerekekkel együtt bicikliző vagy éppen őket etető) tanárok és öregdiákok. Az első este egy ismerkedési játék segítette az új táborlakók beilleszkedését a "nagyok" közé. A pihenő napon délelőtt egy városi séta során ismerkedtek a gyerekek Pápa nevezetességeivel, este pedig egy vidám vetélkedővel zárult a nap. Az utolsó biciklizős nap estéjén a segítők szerveztek egy fergeteges zenés vetélkedőt, ahol tanári csapat is indult, és a nagyon előkelő harmadik helyezést érte el.
A vonatra várva Pápán
Az idei tábor ideje alatt egy facebookos játékkal is igyekeztek a szervezők a látnivalókra irányítani a figyelmet: minden nap minden túrának 3-4 fotót kellett a nap során felismerni, s az 5 leggyorsabban kommentelő biciklista csokit nyert. Sok jó és sok vicces válasz is született, nem kis örömet és szórakozást okozva ezzel az ötletgazdáknak és a játék levezetőinek.

 Számtalan helyen, formában és alkalommal elhangzott már, de nem lehet elégszer ismételni: ilyen csak a Könyvesben van. Nagyjából 100 mostani Könyves-diák, közel 20  Könyves-tanár, a tábor során változó időtartamban és időpontban, 30-nál is több segítő régi (vagy még régebbi) öregdiák kellett ahhoz, hogy 8 felejthetetlen napot tölthessünk el együtt Pápán. Ebben sok új azonban nincs, mert a Könyvesben ez így természetes, hiszen ilyen hely aligha van még egy a világon. 
A Könyves-diákok, akik nem voltak idén velünk, nem tudják, mit hagytak ki. Mi, akik ott voltunk, tudjuk jól, és őszintén mondom: nagy hiba volt erről lemaradni. Ez a rossz hír. Hogy mi a jó? Az, hogy a Könyves örök, biciklis tábor pedig jövőre is lesz. A helyszíne még legyen titok, de nagy durranásra lehet számítani, hiszen a jubileumi, 20. tábor kezd el formálódni hamarosan. 
Hűséges táborlakók, ti pedig ne csüggedjetek! Már csak alig 350 nap, és itt az új tábor! Abból az 350-ből is eltelt már egy, szóval fel a fejjel! Várunk titeket jövőre is!

A biciklis tábor valamennyi tanára és szervezője nevében

A táborban készült fotókat folyamatosan gyűjtjük. Az eddigieket itt nézhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése