2015. április 28., kedd

Sic itur ad astra!

Idén április 11-én, szombaton a Könyves egy újabb komoly versenynek adott otthont. Gimnáziumunkban rendezték meg ugyanis a  Kulin György országos csillagászati diákvetélkedő 2015. évi országos döntőjét, melyen a mi diákjaink is részt vettek.

A megmérettetés kezdete előtt a résztvevők megkoszorúzták Kulin György emléktábláját az előcsarnokban.
Udvardi Imre tanár úr és Szepesváry László igazgató úr a Kulin emléktáblánál
A verseny nyilvános döntőjére a korábbi selejtezők alapján meghívást kaptak az alábbiak (névsorban): Csörnyei Géza, Horváth András, Kálmán Levente, Lőrincz Szabolcs, Németh Dömötör (a Könyvesből), Tószegi Balázs (szintén a Könyvesből), Világos Blanka és Virágh Anna.
Versenyen kívül, edzési lehetőségként a 2015-ös olimpiai keret már meglévő (tavalyi eredmény alapján bejutott, és még korhatáron belüli, idén is olimpiára jogosult) tagjai is részt vettek ezen az eseményen: ők Hegedűs Bálint, Kalup Csilla és Vígh Benjámin.
Planetárium a díszetermben
A verseny zsűrije a magyar csillagászat illusztris tagjaiból állt össze. Az elnök Dr. Szatmáry Károly, (SzTE Kísérleti Fizika Tanszék) volt, a zsűri tagjai pedig Dr. Borkovits Tamás (SzTE Bajai Obszervatóriuma), Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma), Nyerges Gyula (Budapesti Planetárium) és Dr. Szalai Tamás (SzTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék) voltak. A versenyt Dr. Hegedűs Tibor (a bajai obszervatórium igazgatója), Horváth Zsuzsa és Udvardi Imre (a Könyves csillagász szakkörének tanára) vezette, ők mindhárman Az IOAA (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics) koordinátorai. A rendezvény lebonyolításában a Könyves egyik Újpest-osztálya, a 9. D vett részt.
A verseny egy 2 órás gyakorlati fordulóval kezdődött, majd az  iskola dísztermében felfújt planetáriumban egy gyakorlati fordulóval folytatódott, végül a gimnázium nyelvi laborjának számítógépein egy adatfeldolgozási feladattal ért véget.
Számunkra a legszebb része azonban csal ekkor következett:  
Tószegi Balázs az elméleti forduló alatt
Tószegi Balázs a Könyves 11. A osztályának diákja ezen a versenyen országos II. helyezést ért el, s ezzel elnyerte a jogot,hogy tagja legyen az idei csillagászati diákolimpián induló magyar csapatnak.  
Az olimpia Indonéziában, Jáva szigetén lesz, ahol július 27. és augusztus 6. között zajlanak majd a versenyek. 
Szívből gratulálunk Balázsnak és felkészítő tanárának, Udvardi Imre tanár úrnak!
A Könyves valamennyi tanára és diákja nevében a humán munkaközösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése