2012. november 4., vasárnap



Guy Fawkes napja


           1605-ben a november 5-re virradó hajnalon Londonban lelepleztek egy készülő merényletet, mely a lőpor összeesküvés néven lett közismert. Az elnevezés onnan ered, hogy a terv szerint több mint 30 hordón puskapor repítette volna a levegőbe az angol parlament épületét, illetve a királyt, I. Jakabot.
          A letartóztatott, majd 1606. január 31-én kivégzettek közül a legismertebb figura Guy Fawkes lett, bér nem ő volt az összeesküvés szervezője, ám a november 4-ről 5-re virradó éjszaka ő őrködött a lőporos hordók mellett, itt fogták el és tartóztatták le.
Még az összeesküvés leleplezésének napján, november 5-én London lakosait arra biztatták, hogy gyújtsanak örömtüzeket annak örömére, hogy a király megmenekült a merénylettől, feltéve hogy „az öröm ezen bizonyságait nem kíséri veszély vagy rendbontás". Egy későbbi törvény minden év november 5-ére hálaadást írt elő, hogy megünnepeljék „megváltásunk örömteli napját", ez a törvény egészen 1859-ig maradt érvényben. Bár csak egyike volt a 13 elfogott összeesküvőnek, a mai napig Guy Fawkes nevét asszociálják a legtöbben a kudarcot vallott lőporos összeesküvéssel.
Nagy-Britanniában a mai napig november 5-ét Guy Fawkes Night-nak, Guy Fawkes Daynek, vagy Örömtüzek Éjszakájának hívják, utóbbi közvetlenül az 1605, november 5-én gyújtott tüzekre utal. Az örömtüzek mellett az 1650-es évektől kezdve egyre több helyen tartottak tűzijátékokat és 1673 után (amikor a későbbi II. Jakab angol király) bejelentette áttérést a katolikus vallásra) elterjedt, hogy ezen az éjszakán elégettek egy (Fawkest vagy a pápát jelképező) bábut is. Azonban az idő során számos olyan bábut elégettek, amelyek az akkor éppen népszerűtlen közéleti szereplőket jelképezték, bár a legtöbb bábu még így is Fawkest jelképezi. A hagyomány szerint a bábut gyerekek készítik öreg ruhákból, újságpapírokból és egy maszkból. 
 
Guy Fawkes napi maszkok
Guy Fawkes napi máglya



Guy Fawkes napi felvonulás
A Goggle 2002. november 5-i logója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése