2015. április 17., péntek

A Könyves és a kerületi helytörténeti verseny

Amikor két tanévvel ezelőtt Szakonyiné Cseri Bogáta tanárnő az akkori 10. B-sekkel megnyerte az újpesti kerületi helytörténeti vetélkedőt, ezzel egyben arra is jogot nyert, hogy a következőt, vagyis az ideit megszervezze. Külön öröm volt a humán munkaközösség számára (a győzelmen túl természetesen), hogy minderre abban a tanévben kerülhet sor gimnáziumunkban, amikor a Könyves fennállásának 110. évfordulóját ünnepli.
Az idén 110 éves Könyves Kálmán Gimnázium
  Az idei helytörténeti vetélkedő témája a Duna újpesti szakaszának története, az újpesti gyárak sorsa, az első világháború és a holokauszt Újpesttel kapcsolatos eseményei voltak. Az alapelképzelés az volt, hogy mindezekről a témákról ne csak szó essen, hanem amit lehet, azt nézzünk  és ismerjünk is meg személyesen. Így a nemes versengés városnézéssel párosult a mai napon. A versenyben résztvevő öt újpesti gimnázium csapata ma a Könyves épületében találkozott, ahol a regisztráció és a megnyitó után a Vízművekről hallgattunk meg egy előadást Iványi János úrtól, a Helytörténeti Alapítvány elnökétől.
Az emlékezés kövei
A követező feladat a régi bőrgyár épületének közelében várt a versenyzőkre, ahol híres, egykori újpesti polgárokat kellett információk alapján felismerni. Innen elsétáltunk Újpest zsinagógájába, ahol három rövid előadást is meghallgathattunk. Először Szerdócz Ervin rabbi mutatta be röviden a zsidó vallást, majd Rojkó Annamária mesélt a leghíresebb újpesti zsidó családokról és polgárokról, végül Iványi János röviden ismertette a zsinagóga épületének történetét. Az előadások után felkerestük a holokauszt újpesti áldozatainak emlékművét, hogy főhajtással emlékezzünk meg róluk és a vészkorszak minden áldozatáról. Zsinagógabeli látogatásunk egy rövid feladatlap kitöltésével ért véget. 
Ezután a Tungsram régi gyárát kerestük fel. Ennek a látogatásnak a megszervezésében Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője volt segítségünkre. A versenyben résztvevő diákok és kísérő tanáraik következő állomása a cérnagyár volt, itt gyárlátogatáson vehettek részt. A verseny utolsó állomása a Megyeri Csárda volt, ahol egy zenei vetélkedő és Iványi János a csárdáról szóló rövid beszámolója zárta a versengést.
A résztvevő csapatok a Megyeri Csárdánál
 A verseny végeredménye a következő lett:
(A Könyves mint rendező iskola nem indított csapatot ez alkalommal.)

I. helyezett:
A Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium csapata. A csapat tagjai voltak: Kakuszi Anna, Láng Lídia, Kurucz Eszter, Nagy Bálint és Horváth Orsolya Jázmin. Felkészítő tanáruk Molnár Gabriella.

II. helyezett:
A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata. A csapat tagjai voltak: Drávucz Beáta, Ladányi Richárd és Sas Márk. Felkészítő tanáruk Kiss László.

III. helyezett:
A Babits Mihály Gimnázium csapat. A csapat tagjai voltak: Winkler Dániel, Mázsár Kata, Török Bettina, Modori Marcell és Romero Alicia. Felkészítő tanáraik Balázs Gábor és Németh Máté.

IV. helyezett:
Az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium csapata. A csapat tagjai voltak: Ventura Bence, Dóra Balázs, Váncza Norbert és Markó Ádám. Felkészítő tanáruk Szever László.

V. helyezett:
A Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium csapat. A csapat tagjai voltak: Kornis Daniella, Karajz Bálint, Németh Levente, Nagy Richárd és Theklesz Tímea. Felkészítő tanáruk Takács Judit.

A verseny rendezése és a résztvevők díjazása kapcsán nagyon sok segítséget kaptunk. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani
Újpest város Önkormányzatának (akiktől a buszt és az ebédet kaptuk),
az Újpest Helytörténeti Alapítványnak,
az Újpesti Közművelődési Körnek,
az Újpesti Helytörténeti Gyűjteménynek
és nem utolsó sorban
a Könyves Kálmán Gimnázium Alapítványának.
A versenyt szervező humán munkaközösség nevében ezúton köszönjük a segítségét mindazoknak a Könyves-diákoknak, akik az előkészítésben és a lebonyolításban szerepet vállaltak: a 9. D-nek (a Könyves első Újpest-osztályának), illetve a Digitális Média Team tagjainak (a 11. D osztályból).
Híres újpestieket alakító Könyves-diákok a bőrgyárnál
 Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját! 
Reméljük, a mai nap igazán emlékezetes marad minden jelenlévő számára.
Két év múlva találkozunk a Benkőben!
A Könyves humán munkaközössége

A verseny során készített fotók és film hamarosan elérhető lesz ezen a bejegyzésen keresztül. Addig is, amíg ezek felkerülnek a felültre, íme néhány további fotó. Reméljük, ezek is segítenek majd emlékezni az idei helytörténeti versenyre. Kattints ide!
Magyar Attila sajtófotóiból pedig itt láthattok egy válogatást. Ezúton is köszönjük neki a képeket!

Íme a kisfilm! Ha érdekel, akkor ide kattints! (Köszönet érte Gazsó Zoltánnak,  Szloboda Benjáminnak és Tomori Dánielnek!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése